Per segón any participaré a la proposta formativa de la Universitat de Girona que lliga la Espiritualitat i la Natura, col.laborant en les sortides a l’exterior aportant el coneixement de les plantes medicinals i el Qi Gong com a eina de comunió amb la natura.

captura-de-pantalla-2016-09-22-a-las-12-56-22 Descarrega el programa complert

DURADA, CALENDARI I HORARI

 • Curs de postgrau

  12 ECTS* (80 hores presencials i 220 hores de treball personal) Del 3 de febrer al 14 de juliol de 2017
  Cursos d’especialització
  1,5 ECTS* (17 hores presencials i 20,5 hores de treball personal)

  • Significats i Valors Espirituals de la Natura segons les Tradicions Espirituals de la Humanitat
   Del 24 al 26 de febrer de 2017
  • Actituds, Eines i Tècniques per Fomentar els Significats i Valors Espirituals de la Natura Del 17 al 19 de març de 2017Comunicació i Integració dels Significats i Valors Espirituals de la Natura Del 7 al 9 d’abril de 2017* 1 ECTS = 25 hores de treball de l’estudiant (hores presencials i de treball personal).

   Horari:
   Sessions a la UdG: divendres, de 16 a 20 h

   Les sessions en espais naturals terrestres o marítims disposaran de més hores i s’anunciaran en el programa definitiu.

   Sessions a El Miracle: de les 16 h del divendres fins les 17 h del diumenge. LLOC DE REALITZACIÓ

   Facultat de Lletres. Universitat de Girona i Casa d’Espiritualitat d’El Miracle (Solsonès)

   PLACES

   30

   PREU I FINANÇAMENT

   Curs de Postgrau: 1.550 €*
   Possibilitat de finançament fins a 10 quotes. Curs d’Especialització: 350 €* (cadascun)

   Més informació a: www.fundacioudg.org

   *Aquests preus inclouen l’allotjament i el menjar a la Casa d’Espirittualitat d’El Miracle, i també una assegurança d’accidents, però no inclouen les taxes d’expedició del títol de la UdG.

 • Més informació a la web de la UDG

DSCN1580Sortides professionals

Totes aquelles professions en què l’interès per descobrir, reconèixer i viure els valors i significats espirituals de la natura pugui constituir un valor afegit en les seves activitats: guies turístics, guies de muntanya o de natura, professionals de l’educació ambiental o de la interpretació del patrimoni natural (els espais naturals protegits cobreixen el 30% de Catalunya), serveis d’atenció al públic en llocs de valor espiritual, responsables i monitors d’esplai, així com professionals de la salut. També persones vinculades a les organitzacions que treballen aquests temes i que volen integrar aquesta dimensió immaterial de la natura en la seva entitat, unitat o activitat.

Per tant s’adreça als:

 • Guies turístics de natura, guies excursionistes o d’escalada, i altres activitats que es desenvolupen en ambients naturals.
 • Professionals de l’educació ambiental, de la interpretació del patrimoni natural i cultural.
 • Gestors i responsables del patrimoni natural, com ara espais naturals protegits.
 • Gestors i responsables del patrimoni cultural en indrets que tenen significació espiritual i vincles amb la natura.
 • Responsables i monitors d’educació en el lleure.
 • Docents interessats, com ara els que estan vinculats a models escolars alternatius o activitats educatives no reglades relacionades.
 • Professionals de la salut interessats en els efectes terapèutics que els valors immaterials de la natura tenen en determinades patologies.
 • Persones que desenvolupen activitats en organitzacions vinculades a les professions esmentades i que desitgin introduir els valors i significats espirituals de la natura en el seu funcionament intern i extern.

 

Web de la UDG

DIRECCIÓ

Josep Maria Mallarach. Nascut a Olot el 1955. Consultor ambiental independent. Doctor en Biologia, Màster en Ciències Ambientals i llicenciat en Geologia, amb la tesi doctoral Millorar l’efectivitat dels espais naturals protegits: identificació, reconeixement i integració dels valors culturals i espirituals als espais naturals protegits d’Europa. És consultor internacional en aquesta matèria per diverses organitzacions, com ara UICN i UNESCO (Programa de llocs Patrimoni Mundial naturals o mixtes d’interès religiós). Des de 2005 coordina la iniciativa Delos d’UICN, amb Thymio Papayannis, sobre espais naturals sagrats en països tecnològicament desenvolupats. És assessor de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, membre de la comissió gestora de Conservació.cat i de la Comissió d’Ètica de la Xarxa de Custòdia del Territori, entre altres. Autor o editor de diversos llibres sobre el tema, entre els quals El patrimonio inmaterial: valores culturales y espirituales. Manual para su incorporación en las áreas protegidas (2012); Spiritual Values of Protected Areas of Europe (2011); Diversity of Sacred Lands in Europe (2010) i Protected Areas and Spirituality (2007). Durant nou anys ha impartit el curs Natura i Espiritualitat, a El Miracle. Coordina l’associació Silene, dedicada al foment dels valors espirituals de la natura (www.silene.es).

COORDINACIÓ

Josep Gordi i Serrat (www.josepgordiarbresipaisatge.cat). Nascut a Mollet del Vallès el 1959. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i doctorat en Geografia per la mateixa universitat; Màster d’Estudis Regionals, Urbans i Metropolitans de la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor de Geografia a la Universitat de Girona des del 1990. Dins del marc de la Universitat de Girona, i en recerca, s’ha dedicat, sobretot, a l’estudi de les relacions que s’estableixen entre la societat i el bosc i al planejament territorial des d’un punt de vista ambiental i paisatgístic. Dins de l’àmbit de les relacions societat-bosc té les publicacions següents: Boscos i brolles del Vallès, publicat el 1984, i Passejades pels boscos de Catalunya, publicat el 2000. Ha coordinat els següents cursos d’estiu de la Universitat de Girona: Problemàtica Actual dels Boscos de l’Àrea Mediterrània, el 1995; L’Ordenació dels Boscos Mediterranis, el 1996; Bosc i Territori, el 1998; Els Paisatges Forestals, Història, Cultura i Geografia, el 1999, i Els Paisatges Forestals de la Muntanya Mediterrània, Biogeografia i Cultura, el 2000. És autor dels llibres Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals (2011) i Natura i espiritualitat a Catalunya. Deu converses, deu passejades i deu consells per viure la natura amb plenitud (2013).

PROFESSORAT

Audrey Barceló. Psicòloga, infermera, especialista en acompanyament espiritual a la Université de Neuchâtel (Suïssa), especialista en mística a la Universidad de la Mística d’Àvila i membre de l’equip de recerca de la Universitat Internacional de la Pau i de la Universitat Holística Internacional de Brasília (Brasil).

Roger Canadell. Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre l’obra poètica i periodística de Josep Anselm Clavé. És professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, al Grau de Llengua i Literatura Catalanes i al Màster d’Estudis Catalans. Especialitzat en literatura i cultura catalana del segle XIX, dinamitza el taller de «Poesia i natura» en el curs Natura i Espiritualitat d’El Miracle (Solsonès).

6

Carme Dolz. Llicenciada en Pedagogia, ha dedicat la seva carrera professional a l’educació ambiental, a la sensibilització i la participació ciutadana. Entre els projectes que ha creat i impulsat destaca Sea Dzul Experience, estades en veler orientades a retrobar-se amb un mateix a través del contacte directe amb la natura, en un dels espais més ben conservats del nostre litoral: el cap de Creus.

Jordi Font. Llicenciat en Teologia i doctor en Teologia en l’especialitat de litúrgia a la Facultat de Teologia de Catalunya (2000) amb la tesi doctoral L’experiència litúrgica de l’escoltisme catòlic català (1930-1980). Tesi doctoral publicada amb el títol Del joc a la festa. Escoltisme catòlic català (1930-1980) (Biblioteca Abat Oliva, 2002). Professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, rector del Seminari Diocesà de Girona, vicari episcopal per les vocacions i consiliari general de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Ferran Iniesta i Vernet. Doctor en Història, exprofessor titular d’Història d’Àfrica a la Universitat de Barcelona, especialista en sistemes de poder i pensament, creador del Centro de Estudios Africanos (1987), fundador de la revista científica Studia Africana (1989) i autor de nombrosos llibres entre els quals El pensamiento tradicional africano (2010), L’islam de l’Afrique noire (2012) i Tradició i llibertat. Antics fonaments per una nova Catalunya (2014).

Josep Gordi. Vegeu el currículum a l’apartat de coordinació.

Dídac Lagarriga (Abd-el Latif Bilal). Escriptor i traductor musulmà, col·laborador regular del diari Ara, fundador i editor de la revista Dar lugar; conferenciant internacional i autor de diverses obres, entre les quals destaquen els llibres Mimar lugares i Eco-jihad.

Idili Lizcano (Lama Djampa Gyatso, del llinatge Dudjom Tersar de l’Escola Nyingma de la tradició vajrayana de budisme tibetà). En qualitat de professor de meditació ofereix ensenyaments i guiatge per mitjà de conferències, cursos i seminaris, i organitza recessos de pràctiques espirituals. A més, és director gerent de l’empresa Alquimia de cosmètica, coordinador de l’àmbit d’organitzacions empresarials del Pla de Valors de Catalunya i impulsor de l’economia de la felicitat en les petites i mitjanes empreses de Catalunya.

Santi López-Villa. Psicòleg, consultor en recursos humans i psicologia de les organitzacions, coach i escriptor, amb una dilatada experiència professional en organitzacions privades i públiques, i un vincle personal amb la natura, que integra en els seus mètodes i tallers.

Josep Maria Mallarach. Vegeu el currículum a l’apartat de direcció.

Josep Mañà Oller. Dissenyador, etnògraf i pedagog. Interessat en les múltiples implicacions estètiques, tècniques, ecològiques, socials i simbòliques de l’art, el disseny i la cultura popular, ha centrat la seva activitat en els àmbits de l’etnografia, la museografia i la pedagogia de l’art, els oficis artístics i el disseny. Interrelacionant aquestes disciplines ha concebut i dissenyat múltiples exposicions i programes pedagògics. Autor de diverses publicacions, articles, conferències i filmacions sobre les temàtiques esmentades. Impulsor de les jornades «Art, Natura i Espiritualitat» de Farrera (Pallars Sobirà).

Marc Oliveras. Llicenciat en Àrab i màster i doctor en Història de la Ciència. És professor al Departament de Semítiques de la Universitat de Barcelona, mediador i consultor-traductor a la Universitat Oberta de Catalunya. La seva recerca se centra principalment en la història de la ciència i en els mitjans de transmissió del coneixement dins de les societats tradicionals.

7

8

Jordi Pigem. Doctor en Filosofia, professor associat de la Universitat de Barcelona i conferenciant, amb tesi doctoral El pensament de Raimon Panikkar, una filosofia de la interdependència. Autor de nombrosos llibres de reflexió sobre la crisi ecològica amb una perspectiva espiritual, entre els quals cal destacar Bona crisi. Cap a un món postmaterialista (2009), Entendre la natura (2010) i La nova realitat. De l’economicisme a la consciència quàntica (2012).

Ramon Ribera-Mariné. Monjo de Montserrat, responsable de la Casa d’Espiritualitat d’El Miracle. Professor d’exegesi i llengües bíbliques, i especialista en salms hebreus. Autor de diverses guies excursionistes (Ascensions al Massís del Canigó, Caminant a Montserrat…); peregrinatges (A peu pel Camí de Sant Jaume, des de Montserrat) i obres sobre temes bíblics i litúrgics (El Salteri: tres introduccions, Els Salms, pregària de l’Església, etc ). Imparteix diversos seminaris i cursos a El Miracle, entre les quals el de Natura i Espiritualitat.

Xènia Ros. Terapeuta Gestalt, professora de Qi Gong i co-creadora de l’Escola de Qi Gong “Ona de Jade” que fonamenta les pràctiques en relació a les estacions com a part curativa d’aquesta medicina ancestral (www.taosilvestre.com). Ha treballat com educadora ambiental al Parc Natural dels aiguamolls de l’Empordà. És membre del cercle de Remeiers i Remeieres de Catalunya amb la intenció de seguir buscant camins de saviesa i espiritualitat units a la Terra, i corresponsable de la formació “El Viatge de la Dona Cíclica” que vincula els cicles vitals de les dones amb els de la natura.

Xavier Romero-Lengua. Llicenciat en Ciències Ambientals, Diploma d’Estudis Superiors Especialitzats en Geografia. Tècnic urbanista i Màster professional d’Estudis Territorials i Urbanístics. Soci fundador de la consultoria Espai TReS. Territori i Responsabilitat Social, que dissenya i ofereix eines per implicar les institucions públiques, les entitats del tercer sector, les empreses i la ciutadania en una gestió més responsable de l’entorn natural, rural i urbà, amb projectes que fomenten la cultura de la sostenibilitat i aposten per un model de societat que compagina la plenitud personal amb l’equilibri planetari.

Vicenç Santamaria. Monjo de Montserrat, poeta i mestre jardiner. Durant els darrers anys ha impartit els cursos d’Ikebana (art floral japonès), la Pregària del cor, Desert dejuni i vetlla, i Natura i Espiritualitat a El Miracle, i ha coordinat els recessos silenciosos «Gest per la pau» a Santa Cecília de Montserrat.

Montserrat Solà. Llicenciada en Antropologia Cultural, treballa com a tècnica de l’àrea d’ús públic i patrimoni cultural al Parc Natural de Montsant des de 2007. És coautora del llibre Ermites i santuaris. Indrets de devoció popular al Priorat (2001) i col·laboradora del manual El patrimonio inmaterial: valores culturales y espirituales. Manual para su incorporación en las áreas protegidas (2012).

Emanuel Subirats. Escriptor, autor del llibre Meditar caminant i de diverses obres sobre budisme tibetà. Coordinador de les publicacions Quaderns de Budisme Tibetà i Xamanisme. Col·labora habitualment amb diverses entitats i associacions de tint natural amb plantes a Guatemala per a la conservació i restauració del patrimoni vegetal i cultural tradicional.

*La direcció es reserva el dret de fer canvis en l’equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.